Wetenschapsjournalist

      Geen reacties op Wetenschapsjournalist

Wetenschapsjournalist

De journalistiek is een breed werkveld. Dat is ook niet gek, want er zijn ontzettend veel zaken waar over geschreven kan worden, actualiteiten die vermeld worden en onderwerpen die onderzocht kunnen worden. Ook is het publiek van verschillende nieuwsmedia en tijdschriften vaak uiteenlopend, en daarom is het niet minder dan logisch dat journalisten zich specialiseren in bepaalde onderwerpen of stijlen. Voor een nieuwsprogramma of het journaal is het van belang dat de journalist van dienst kennis heeft van de actualiteiten, of juist erg veel weet van de lokale politiek. Een lichter praatprogramma zal eerder zoeken naar journalisten die veel weten van een populair onderwerp, zoals muziek, films of jongerencultuur. 

Niet alleen maar thematiek

Je kunt ook anders naar de verschillende takken van journalistiek kijken. Als we de thema’s of onderwerpen loslaten en meer kijken naar de stijl waarin geschreven wordt en de manier waarop er onderzoek wordt gedaan, herkennen we nog een ander soort journalist: de wetenschapsjournalist. Hij of zij is wetenschappelijk geschoold en past die kennis en denkwijze toe in zijn of haar werk. De inhoud van zo’n onderzoek hoeft niet noodzakelijk over wetenschap te gaan, het kan over alles gaan, maar de benadering is wetenschappelijk. Dat is een uitkomst bij onderwerpen die wat ingewikkelder zijn, maar waar toch verslag van moet worden gedaan. 

Controlerende macht

Daarna heeft de journalistiek ook de rol van het controleren van de macht. Dat is natuurlijk niet helemaal letterlijk te nemen, want de meeste journalisten zijn freelancers en niemand heeft dat ooit contractueel ondertekend, maar in de praktijk is het toch een belangrijke kant van het werk. Een wetenschapsjournalist onderzoekt lopende zaken en maakt ze toegankelijk voor leken. Zo blijven processen transparant, blijft men op de hoogte van alles wat er speelt en voelen bijvoorbeeld politici en andere beleidsmakers zich ook verplicht om verstandige keuzes te maken in het belang van iedereen. Iedereen kan het door het werk van de wetenschapsjournalist immers toegang krijgen tot wat er gebeurd. En dat is goed voor ons allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *